Hiki-Blogi
Ajatuksia laatikon ulkopuolelta

Lauantai, Marraskuu 30, 2019, 19:45 | Ei kommentteja »

Sitten asiaa lääkkeistä, ja tarkennettuna särkylääkkeistä. Tämä on aihe, joka on koskettanut ja mietittänyt minua jo apteekkityöni aikana. Enkä nyt todellakaan yritä puhua ketään jättämään määrättyä lääkitystään pois ja kaikista lääkitystä koskevista muutoksista tulee keskustella aina ensin lääkärinsä kanssa. Tekstin aiheena on enemmänkin herätellä ja tuoda esiin hierojan, ex-apteekkityöntekijän ja kivunhoidon ammattilaisen näkökantaa. 

Näin entisen apteekkilaisen silmin me suomalaiset syömme aivan valtavia määriä särkylääkkeitä! Aiheen nosti taas esille Hannu Luomajoen kirjoittama kirja "Liikkeen ja liikekontrollin häiriöt".  Kirjan mukaan noin joka kolmas lääke on määrätty tuki- ja liikuntaelinsairauksiin eli pääsääntöisesti erilaisiin kiputiloihin. Oikeasti, joka KOLMAS! Tähän on kuitenkin vielä huomioitava kipulääkkeet muihin kuin TULE-sairauksiin ja omatoimisesti hankitut vapaankaupan kipulääkkeet. Määrä on vain valtava! Samaisessa kirjassa todetaan vuonna 2014 tehtyyn Austraalialaiseen suureen tutkimukseen pohjaten: "lääkkeistä ei ole juuri mitään hyötyä TULE-sairauksissa"! Varmasti on paljon tutkimuksia, jotka voivat kyseenalaistaa tämänkin tuloksen, mutta jos kuitenkin lähdemme tarkastelemaan tilannetta tämän pohjalta. Voimme tehdä nopean yhteenvedon, että kipulääkkeiden hyöty on minimaalinen, mutta lääkkeiden haitat ovat sitäkin suuremmat. Esimerkiksi tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeiini tai naprokseeni aiheuttavat vatsassa ja ohutsuolessa limanerityksen heikkenemistä, jolloin riskinä on vuotava mahahaava. Sitten on tämä vatsaystävällinen paracetamoli, joka aiheuttaa tuhoa munuaisissa, jolloin monet joutuvat dialyysiin pitkien käyttöaikojen jälkeen.

...ei kuulosta kovin hyvältä diililtä minusta...

Itse olen vahvasti sitä mieltä, että kropan tuntemuksille on aina oma syynsä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että jotain olisi kropassa fyysisesti rikki. Kivun syynä voi olla myös esimerkiksi liiallinen passiivisuus, stressaava elämänvaihe, sopimaton ruokavalio, huono ergonomia töissä tai moni muu asia. Kipu on signaali, joka kertoo, että jotain korjattavaa nykyisessä elämäntilassa olisi. Tämän ääreen olisi hyvä pysähtyä ja miettiä, mistä oma kroppamme haluaa meille viestiä. Jos esimerkiksi sinulla on streesaavan elämäntilanteen vuoksi hampaiden kiristelyä ja tästä johtuvaa päänsärkyä, ei se särkylääke tule muuttamaan tilannettasi. Saat ehkä hetkellisesti tämän viestin kyllä blokattua. Lyhyeen käyttöön särkylääkkeet voivat olla hyvinkin toimivia ja itsekkin kyllä otan lääkkeen jos tähän on tarve, kuten naistenvaivojen hoitoon tai mahdollisen urheiluvamman jälkeen. Nämä ovat kuitenkin tilanteita, jotka ovat hetkellisiä ja kivun syy tiedossa jo etukäteen.

Meidän ihan jokaisen elimistö on aivan uskomattoman monimutkainen psykofyysinen kokonaisuus. Tässä nivoutuvat yhteen niin henkinen kuin fyysinen puoli. Tämä asia konkretisoituu minulle ihan päivittäin omassa työssäni hierojana. Senpä vuoksi jokainen signaali ja viesti omasta kropastamme kannattaa ottaa tosissaan ja pysähtyä kuuntelemaan. Kuuntelu ei kuitenkaan tule onnistumaan jos vain kerta toisensa jälkeen turrutamme itsemme lääkkeillä. Oma kroppamme on ainut paikka, jossa meidän on pakko asua. Se on ainut osoite, josta emme voi muutta pois. Tehdään siis omasta kropastamme paras paikka elää ja olla!

-Henna-


Sunnuntai, Marraskuu 24, 2019, 17:57 | Ei kommentteja »

Olen toiminut päätoimisena hierojana kohta kaksi vuotta. Hieronnan ja valmennuksen osalta painotus kallistuu suunnilleen 80/20 hieronnan puolelle. Asiakaskuntani koostuu niinkin rajatusti kuin kaikkia 7-85 vuotiaiden väliltä ja istumatyöläisestä huippu-urheilijaan. Skaala on siis valtava ja se siinä parasta onkin! Taitoa ja tietoa on pakko olla paljon, jotta jokaiselle osaa soveltaa käsittelyn ja antaa apua asiakkaalleen. Ei ole yhtä sabluunaa joka toimisi kaikilla. Jokainen on erilainen: taustat, kivunkokeminen, oireet, henkinen tila..

Nautin itse suuresti hieronnasta, kunhan se on hyvää! On todellinen hierojien kirous, että aina tulet haluamaan samaa käsittelyä kuin itse teet. Kuitenkaan koskaan et voi itseltäsi saada hierontaa... Olen todella tarkka kenen käsittelyyn menen, jos käsittely ei miellytä, et tule näkemään minua vastaanotollasi uudelleen! Käyn säännöllisesti (ehkä kuitenkin liian harvoin.. suutarinlapsi) huoltamassa kehoani, niin hierojien kuin naprapaattien / osteopaattien luona. Näistä parhaiden kanssa teen yhteistyötä tälläkin hetkellä asiakkaideni parhaaksi.

Hieronnan ammattilaisena olen vahvasti sitä mieltä, että hieronnan tarkoituksena ei ole tuottaa kipua. Toki tietyt fasciatekniikat / triggerpistetekniikat ovat hetkellisesti kivuliaita, mutta se itse kivuntuotto siinä ei ole avaintekijä. Itse en käytä hieronnassani voimaa juuri ollenkaan, ei siihen ole tarvetta. Kun tietää mistä lihas / hermopäätteet / hermosto rentoutuu, ei ylenpalttiselle voimalle ole syytä. Ennen kaikkea hieronnan tarkoitus (varsinkin tämän kaiken stressin keskellä) on rentouttaa kroppaa ja mieltä. Tämä ei mielestäni kovin hyvin toteudu, jos asiakas kiemurtelee kivusta pahimmillaan tunnin tai enemmän! 

Osat asiakkaistani ovat varanneet ensimmäiselle käynnilleen lyhyimmän 30 minuuttia ja toteavat tämän jälkeen, että olisihan siinä voinut olla pidempäänkin! No tottakai - se on sinun aikaasi, sinä maksat siitä! Tasaisin väliajoin kuulen asiakkailta aiempia kokemuksia hieronnasta, joka on ollut yhtä kärvistelyä ja hieronnan jälkeen pöytä tuskahiestä märkä!! Ei näin! Hieronnan onnistuminen ei todellakaan ole kiinni käytetyn voiman tai koetun tuskan määrästä - piste. Sen verran haluan vielä tarkentaa, että ei se oma käsittelyni kuitenkaan mitään pelkkää rasvan levittelyä ole jos saitte sen kuvan. Tekniikoita ja otteita käytetään harkitusti ja oireiden lievittäminen on avainasemassa. Jokainen purentaongelmainen asiakkaani varmasti tietää, ettei esimerkiksi tekemäni purentalihastenkäsittely mitään täysin kivutonta ole. Mutta kokonaisvaikutus on rentouttava.

Vaadi siis itsellesi parasta ja vain parasta! Hieronta on sinun aikaasi ja sen kuuluu olla tarpeidesi mukaista eikä mitään mustelmia kuulu jäädä muistoksi! Jos tunnet olosi epämukavaksi kenen tahansa käsittelyssä, kerro tästä rohkeasti. Jos käsittelyssä mikään ei kuitenkaan muutu, on ammattilaisen asenteessa tai tekniikassa suuria ongelmia. Silloin on hyvä aika äänestää jaloillaan!

-Henna-


Lauantai, Marraskuu 23, 2019, 17:57 | Ei kommentteja »

Foam rollerin käyttö on levinnyt nopeasti niin urheilijoiden kuin tavallisten kuntoliikkujien käyttöön. Törmäsin äskettäin muutamien alan ammattilaisten julkaisuihin foam rollerin käytön turhuudesta. Julkaisuissa oli esitetty erinäisiä tutkimuksia, joiden mukaan rullaaminen on turhaa, placeboa tai jopa haitallista. Videolla alan ammattilainen esittää parhaan liikkeensä rullalla ja heittää tämän roskikseen...

...kuuluuko sen nyt ihan mennä näin... ? Tosi asia on, että tutkimuksia tulee ja niitä menee. Itse voin rehellisesti sanoa, etten ole tutustunut näiden julkaisijoiden esittämiin tutkimustuloksiin, enkä varmasti tule tutustumaankaan. Melkein jokainen tutkimus joka on tehty, pystytään jollain toisella kumoamaan..

Itse olen ollut jo vuosia tehokkaasti rullaa pyörittävä liikkuja. Voin myös kertoa kaikille, etten olisi vuonna 2016 pystynyt treenaamaan juoksua saatikka juoksemaan kokonaista maratonia, jollen olisi käyttänyt rullaa yhtä aktiivisesti kuin silloin käytin (ennen treeniä ja treenin jälkeen). Kärsin tuolloin juoksijan polven oireista, jotka ovat melko yleisiä paljon juoksua harrastavilla. Lisätietoa juoksijan polvesta. ...ja minulle on ihan sama oliko tämä nyt täysin placeboon pohjaava kokemus, sillä tulokset ne minulle enemmän merkitsevät. 

Olen myös vuosien saatossa opastanut monia asiakkaitani rullan käyttöön - ja tulen jatkossa myös opastamaan! Parhaimpina tuloksina voin kertoa valmennusasiakkaastani, joka alkuun hädin tuskin pystyi lattialta nousemaan, sillä polvet sattuivat. Polvia oli tutkittu ilman selviä tuloksia, mutta lihaksisto oli melkoisen tiukkaa istumatyöläisen tapaan. Hänen kohdallaan jokainen treeni alkoi 10 minuuttia kestävällä rullan käytöllä. Vasta tämän jälkeen alkoi itse treeni. Kuukausia kului ja treenejä päivitettiin. Sitten tuli päivä jolloin sain viestin kännykkääni, asiakkaani maastaveto tulos oli yli 100 kg ja kivut poissa! ..eipä enää ollut ongelmaa lattialta noustessa. Kyllä siinä valmentaja meinasi herkistyä. Tässäkin tapauksessa on ihan saa**nan sama, että pohjautuiko tämä kehitys nyt siihen placeboon.. asiakas oli taas elämänsä kunnossa, innostunut kuntosaliharjoittelusta ja kivuton! Tämä on se asia, jolla minulle on merkitystä. Itse liikunta- ja terveysalan yrittäjänä haluan toimia asiakkaani parhaaksi ja käyttää aikani mahdollisimman yksilöllisten ratkaisujen etsimiseen jokaisen kohdalle. Haluan innostaa ja motivoida, enkä lannistaa. Me Hikiliikkujat hoidamme ihmistä, emme tilastoja tai tutkimuksia!

Loppuun haluan vielä todeta, että rullan väärällä käytöllä on varmasti haitallisia vaikutuksia kudoksiin. Siksi, juuri meidän ammattilaisten tulee opastaa niiden oikeaan ja turvalliseen käyttöön ;) 

-Henna-


Perjantai, Marraskuu 22, 2019, 17:29 | Ei kommentteja »

Hikiliikkuja on 2014 perustettu toiminimiyritys... mutta eihän se ketään kiinnosta eikä siitä tässä ollut kysymys. Vaan avata teille, mikä on se ydinajatus yrityksen takana. Miten kaikki on siis saanut alkunsa?

Kuten jo aiemmin olen mm. Facebookin puolella kirjoitellut, olen työskennellyt pitkään (ainakin omaan ikääni nähden) apteekkialalla lääketeknikkona. Tämä oli aikaa, jolloin opin ihan valtavasti työelämästä, asiakaspalvelusta ja paljon muuta. Asiakaspalveluun todella panostettiin ja sen saralla haluttiin kehittyä, ihan niin kuin kuuluukin. Yksi asia kuitenkin minua apteekkiurani aikana jäi vaivaamaan... nimittäin kiire. Melkein 8 vuoden aikana useat kanta-asiakkaat tuli palveltua lukemattomia kertoja, samat kohteliaisuudet kyseltiin, mutta ei sen syvempiä. Olen siis nähnyt saman ihmisen monta vuotta tietämättä hänestä oikeastaan mitään. Myytiin samat lääkkeet tai muut tuotteet ja loppuun toivotus "tervetuloa uudelleen"... Se ei tuntunut enää omalta jutulta. Halusin pysähtyä ja kuunnella. Halusin antaa kaiken ammattitaitoni ja etsiä tarvittaessa lisää. Oli siis hyväksyttävä, että se mitä työltäni kaipasin ei löytyisi apteekinhyllyltä. Oli aika tehdä asiat omalla tavalla!

Ja vihdoin pääsemme takaisin yritykseen Hikiliikkuja ja siihen ydinajatukseen. Yksinkertaisesti Hikiliikkujan keskiössä on vain ja ainoastaan asiakas. Tiedän tämän olevan asia, jota monet firmat kyllä haluavat viljellä, joten avaan tätä hieman lisää. Tämä on asia joka näkyy meillä käytännön tasolla työpäivissämme: esimerkiksi me Hikiliikkujat varaamme jokaisen asiakkaan jälkeen extra 30 minuuttia ennen seuraavan asiakkaan tapaamista. Niin, että miksi? Tällä haluamme varmistaa täysin kiireettömän kohtaamisen vastaanotollamme. Meillä ei ole kiire, olemme paikalla vain sinua varten. Olemme kiinnostuneita sinun hyvinvoinnistasi kokonaisuutena ja jos se vie hieman enemmän aikaa kuin sen laskutetun 60 minuuttia, niin sitten se vie. Tämän lisäksi meille jää hyvin aikaa vastata esimerkiksi asiakkaidemme sähköposteihin / viesteihin ja tehdä huolelliset kirjaukset asiakaskäynnistä. Me kuuntelemme, hoidamme ja ohjaamme. Itselle henkilökohtaisesti alkuhaastattelu on yksi hoitotapahtuman tärkeimpiä osia. Tässä usein nousee esille asioita, jotka ovat hoidon kannalta erittäin olennaisia. Näiden lisäksi syy miksi varaamme aina tarpeeksi aikaa päiväämme, on asiakkaidemme tietoihin tutustuminen ennalta. Näin olemme kartalla mitä viimeksi olimme mahdollisesti testanneet tai hoitaneet sinulta. Hieroja joka ottaa kaikki asiakkaansa vastaan ilman taukoja, on ensinnäkin yleensä aina hieman myöhässä eikä ole voinut perehtyä esim. 6 kuukautta sitten asioineen asiakkaansa silloiseen tilanteeseen, ei niin millään. Näkisin tämän myös heikentävän itse hierojan työssä jaksamista suuresti - jokainen kuitenkin tehkööt tavallaan.

Näillä asioilla haluamme saavuttaa mahdollisimman onnistuneen kohtaamisen asiakkaillemme. Työssämme Hikiliikkujina haluamme ennen kaikkea painottaa sitä tosiasiaa, että hieroja on terveydenhuollon ammattilainen, eikä vain lihaksia puristeleva körmy!

-Henna-


Copyright (c)2019, All Rights Reserved.