Hiki-Blogi
Ajatuksia laatikon ulkopuolelta

Sunnuntai, Elokuu 30, 2020, 05:09 | Ei kommentteja »

 

Arvet kertovat tarinaa. Ne voivat kuvastaa uuden elämän alkua alavatsalla tai sitä uhkarohkeaa urheilusuoritusta, jonka päätteeksi rikoit nilkkasi. Arvet ovat osa meitä, mutta miksi ne silti saavat niin vähän huomiota osakseen? Olen kivunhoitoon ja fasciakäsittelyyn erikoistunut koulutettu hieroja, jonka vuoksi asiakkaideni arvet kiinnostavat minua. Monelle asiakkaalleni olen valitettavasti ollut se ensimmäinen ja ainoa, joka on kiinnittänyt huomiota esimerkiksi sektioarven liikkuvuuteen ja kuntoon. Tämä arven kopelointi aiheuttaa asiakkaissa alkuun hämmennystä ja ihmetystä, joka on ihan ymmärrettävää jos arpea ei ole koskaan aiemmin hoidettu. Työurani aikana vastaan on tullut yksi asiakas arpineen, joka on saanut sairaalasta lähtiessään ohjeet arven käsittelyyn kotona. Satojen asiakkaideni kohdalla yksi... Se ei riitä! Minulla olisi useita tapauksia kerrottavana, joissa arven perusteellinen käsittely on antanut ratkaisun ongelmaan. Sektioarvet tai muut vatsan alueen arvet tyypillisesti voivat aiheuttaa kipuja ja toiminnallista ongelmaa selkään tai lantioon. Ja olkapään tähystysleikkauksen pienet noin 1 cm pituiset arvet voivat taas aiheuttaa olkapään liikerajoituksen. Ja nämä eivät ole vain esimerkkejä vaan ihan todellisia asioita vastaanotollani.

 

 

Sopiikin siis kysyä, miksi terveydenhuoltomme mielenkiinto loppuu siihen, kun arpi ei enää ole tulehtunut. Miksi liian harva asiakas saa ohjeet kotiin, joilla voisi ennaltaehkäistä monia turhia vaivoja. Tai edes kehoituksen ottaa yhteyttä arven käsittelyyn esikoistuneeseen ammattilaiseen. Koetaanko ennaltaehkäisy liian turhana asiana yhteiskunnassamme? Tiedän, että en ole ainoa, joka tätä asiaa tuskailee. Tätä samaista keskustelua olen käynyt monien muiden hierojien ja fysioterapeuttien kesken ja voi sitä turhautuneisuuden määrää. Kyse ei ole siitä, että tietoa tai ammattitaitoa ei olisi tarpeeksi, kyse on on ihan jostain muusta.

 

"Vaikka arven käsittely tulisi tehdä mahdollisimman tuoreelle arvelle, oman kokemukseni mukaan jopa kymmeniä vuosia vanhojen arpien käsittely kannattaa ja sillä on ollut hyvä vaste."

 

Tiesitkö, että arven käsittely tulisi hyvien tulosten aikaansaamiseksi aloittaa mahdollisimman pian leikkauksen jälkeen. Tässä puhutaan muutamista viikoista leikkauksesta, vaikka arpi on vielä hyvin tuore. Alkuvaiheessa arpeen ei kosketa ollenkaan suoraan tulehdusriskin vuoksi, vaan käsittely aloitetaan selkeästi kauempaa ihosta molemmin puolin arpea. Käsittelemätön arpi voi aiheuttaa ongelmia esimerkiksi lymfanesteen kierrossa, lihaksen hermotuksessa tai kehon toiminnallisuudessa. Esimerkiksi vatsan leikkauksissa mennään kaikkien neljän eri vatsalihaksen ja näiden lihaskalvojen läpi (m. rectus abdominis, m. external oblique abdominis, m. internal oblique abdominis, m. transversus abdominis). Arpeutumisvaiheessa kudoksiin ja sen eri tasoihin tulee kiinnikkeitä ja kudokset voivat "liimaantua" toisiinsa kiinni. Nämä tekijät voivat ajan kuluessa aiheuttaa ongelmia jos ei arvelle tehdä asianmukaista käsittelyä. Vaikka arven käsittely tulisi tehdä mahdollisimman tuoreelle arvelle, oman kokemukseni mukaan jopa kymmeniä vuosia vanhojen arpien käsittely kannattaa ja sillä on ollut hyvä vaste. Arvista tulisikin aina mainita tuki- ja liikuntaelimistön ammattilaiselle oli kyseessä sitten tuore tai vanhempi arpi.

 

Seuraavaksi ohjeita arven itsearviointiin. Jos arpesi täyttää yhden tai useamman kohdista, voisi olla hyvä kääntyä arven käsittelyyn erikoistuneen ammattilaisen puoleen. Ammattilainen arvioi arven kuntoa sekä liikkuvuutta ja tekee käsittelyä arvelle. Sinun tulisi myös saada koti-ohjeet arven omahoitoon. Normaalin arpikudoksen tuleekin käyttäytyä aivan samalla tavoin kuin muukin kudos, sen kuuluu olla elastinen, kivuton ja vaalea.

 

Miten tunnistaa oireileva arpi:

- vuosia vanha arpi edelleen punoittaa

- arpi näyttää kireältä tai vetäytyy sisäänpäin

- arpi on arka, kun sitä koskee tai hieroo

- sinulla on tostuvia kipuja tai nivelen liikerajoite lähellä arpea

 

 

 

Henna Ikonen

Valmentaja (APT)

Koulutettu hieroja (EAT)

Ravintoterapeutti opiskelija

 

 

Lähteet:

Mika Pihlman ja Tuulia Luomala- koulutukset

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/83098/Arpikudo.pdf?sequence=1&isAllowed=y


Perjantai, Elokuu 14, 2020, 11:59 | Ei kommentteja »

 

Tässä kirjoituksessa tuon esille hierojan roolia asiakkaan elämässä ja osana muuta hoitoketjua. Kerron esimerkkejä omasta työstäni ja millaisia ongelmia työssäni päivittäin kohtaan. Onko siis hierojan tehtävä "vain" hieroa ja lämmitellä lihaksia? Asiakas tulee vastaanotolle ja valittaa selkää, joten hierotaan selkää ilman ihmeempiä ihmettelyjä.. Tätäkö se työ on? Ei minusta. Koulutettuna hierojana olen terveydenhuollon ammattilainen sekä tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin erikoistunut henkilö. Oma hoitamiseni lähtee aina perusteellisesta haastattelusta ja tutkimisesta sekä tarkoituksenmukaisesta hoidosta. Lopuksi vielä asiakas saa kotiin harjoitteita, joilla taataan hyvä lopputulos. Usein asiakkaani luulevat minua fysioterapeutiksi vaikka teen työtä, kuten hierojan kuuluu. Ehkä hieman eri mentaliteetilla, kuin mihin asiakas on tottunut. En ole se henkilö, joka vain sokeasti leipoo asiakastaan ja tiedän, että ei ole moni kolleganikaan. Tärkeimmät työkaluni hoitotekniikoiden lisäksi ovat korvani sekä päättelykyky. Seuraavaksi tuon esille muutamia esimerkkejä omasta työstäni.

 

 

Case 1

Keski-ikäinen mieshenkilö saapuu vastaanotolle oikean olkapäänsä vuoksi. Olkapää on vamman seurauksena alkanut vaivaamaan ja ajan saatossa olkapään liike on heikentynyt. Taustalla on myös tenniksen pelaamista vuosikymmenien ajan. Vaivaa on kestänyt yhteensä noin 40 vuotta. Asiakas on käynyt fysioterapeutin ja lääkärin vastaanotoilla useasti eikä apua ole löytynyt. On vain sanottu, että tilanne tulisi hyväksyä. Olkavarsi ei tutkittaessa nouse yli 90 asteen loitonnukseen eikä koukistukseen. Tämä on haitannut elämää ihan arkisissakin asioissa, kuten paidan pukemisessa. Asiakas on selkeästi hieman skeptinen hoidon suhteen, sillä ei kukaan muukaan ole osannut tuoda helpotusta asiaan. Pienen tutkimisen ja noin 30 minuutin hoitamisen jälkeen käsivarsi kuitenkin nousee ylös kattoa kohti ensimmäistä kertaa kymmeniin vuosiin. Asiakkaan mielestä tämä on vähintään ihme - 40 vuoden vaiva hoidettiin 30 minuutissa. Kyseessä olikin lavan alueen yleinen kireys sekä olkavarren väärä nostotekniikka loitonnukseen ilman olkanivelen luonnollista ulkokiertoa. Ongelmasta päästiin erittäin helpoilla kudostekniikoilla ja kotiläksyksi annoin olkanivelen liikkuvuutta edistäviä harjoitteita. Tänäkin päivänä olkapää liikkuu normaalisti ja on täysin kivuton.

 

Case 2

Naishenkilö saapuu vastaanotolleni tukalan selkäkivun vuoksi. Selässä on selkeästi lihaskramppi ja myös vasen jalka kipuilee epämääräisesti. Vasemman jalan ulkosyrjän kipua on ollut tätä ennen noin kolmen vuoden ajan. Tutkittaessa tarkemmin, vasemmalta puolelta suoliluu on kiertynyt hieman eteenpäin, joka osittain selittäisi jalan kipuilun sekä vasemmalla pienessä pakaralihaksessa todettiin testatessa heikkoutta. Näihin tuotiin helpotusta ensimmäisellä hoitokerralla fasciatekniikoiden, akupunktioneulojen ja mobilisoinnin avulla. Selän oireet helpottuivat jo huomattavasti näillä ja suoliluun asento oli symmetrisempi. Seuraavalla hoitokerralla tutkimme lähemmin jalkoja ja asiakkaalle muistui mieleen vasemman nilkan nyrjähdys vuosia sitten. Vasen nilkka oli tutkittaessa osittain jäykkä sekä epästabiili. Hoito keskittyi nyt nilkan sekä jalan fascialinjojen hoitamiseen. Asiakas sai mukaansa myös harjoitteita nilkan vahvistamiseen. Neljä päivää tämän jälkeen sain viestin asiakkaalta ja ilokseni sain kuulla, että ensimmäisen kerran kolmeen vuoteen vasen jalka on kivuton!

 

Case 3

Naishenkilö saapuu vastaanotolleni vasemman hartian ja olkavarren kivun vuoksi. Useampi kuukausi sitten kipu on alkanut paineen tunteena olkapään alueella ja tämä muuttunut hiljalleen kivuksi noin kuukausi sitten. Vastaanotolla olkanivelen liikkeet ovat hankalat ja aiheuttavat herkästi polttavan tunteen käsivarteen. Kipu on myös alkanut hankaloittamaan nukkumista. Tutkittaessa kireyttä ja arkuutta on olkanivelen ympäristön lisäksi oikealla pakarassa sekä selässä. Asiakas muistaakin, että ihan alunalkaen taisi selkä olla kipeä ennen olkavarren kipua. Hoitaminen lähti liikkeelle pakaran ja selän hoitamisella fasciateniikoiden avulla. Myös lavan aluetta hoidettiin ja rintarankaan tehtiin mobilisointia. Tämän jälkeen testasimme uudelleen käden liikkuvuuden, eikä kivusta ollut tietoakaan. Voit vain kuvitella asiakkaan helpotuksen. Olkanivel liikkui nyt aivan normaalisti ilman kipua ja syypääksi paikantui luultavasti vastakkaisen puolen pakaran kireystila. 

 

 

"Vaikka yksi ammattilainen olisi sanonut, että sinun tulisi vain hyväksyä tilanne sellaisena kuin se on, ei tarkoita, että sen todella tarvitsisi olla niin"

 

Palaan nyt ensimmäiseen kysymykseeni. Mikä on hierojan rooli? Mielestäni se paljon muutakin kuin lihasten leipomista. Tottakai myös tätä lihasten "tavallista" hierontakäsittelyä tarvitaan ja se on hyvinkin hyödyllistä esimerkiksi urheilijoiden palautumisessa tai istumatyöläisen niskan hoidossa. Mutta työ on myös paljon muutakin! Hierojia tulisikin hyödyntää nykyistä enemmän osana asiakkaan hoitotiimiä esimerkiksi fysioterapeutin ja lääkärin ohella. Uskon, että hierojat ammattikuntana pystyisivät tuomaan paljon näkökantoja ja ratkaisuja eri ongelmien hoitamiseen, jotka eivät sisällä jatkuvia kipulääkityksiä tai useita leikkauksia. Moniammatillisuus on asia, joka edelleen on hyvin vieras asia hyvinvointivaltiossamme. Kuinka paljon voisimmekaan ennaltaehkäistä pitkiä lääkekuureja tällä yksinkertaisella asialla! Ja kaikille niille, jotka ovat kärsineet pitkään erinäisistä vaivoista ilman selkeää apua, haluan sanoa: Etsi se oikea ammattilainen käsiisi! Se voi toki viedä hetken aikaasi, mutta se kannattaa. Vaikka yksi ammattilainen olisi sanonut, että sinun tulisi vain hyväksyä tilanne sellaisena kuin se on, ei tarkoita, että sen todella tarvitsisi olla niin. Ja itse asiassa tämä on kamala asia sanoa kenelle vaan, mutta ikävä kyllä kuulen tätä säännöllisesti asiakkailtani. Tilannettasi ei ehkä vain ole vielä tutkittu tarpeeksi oikean ammattilaisen silmin. Todellisia oman alansa ammattilaisia löytyy ihan jokaisesta kaupungista, lääkäreitä, hierojia, osteopaatteja, fysioterapeutteja... Heidät täytyy vain löytää. Oma työni perustuu yhteistyöhön eri tahojen kanssa sekä jatkuvaan uuden tiedon etsimiseen. Tähän pohjautuvat hyvät hoitotulokset sekä itselle mielekäs ja palkitseva työ.

 

Henna Ikonen

Valmentaja (APT)

Koulutettu hieroja (EAT)

Ravintoterapeutti opiskelija

 


Perjantai, Kesäkuu 12, 2020, 08:35 | Ei kommentteja »

 

 

Seuraavassa tekstissäni haluan kertoa ajatuksia liittyen painonpudotukseen, ja siihen miksi kyseinen asia on monelle erittäin haastava. Olen toiminut valmentajana vuodesta 2014 lähtien, ensin sivutoimisesti ja nyt muutaman vuoden päätoimisesti hierontatyöni ohella. Vastaan on tullut asiakkaita monenlaisten tavoitteiden kanssa, mutta ylitse muiden asiakkaiden haaveena on ollut pudottaa painoa. Tarve painonpudotukselle on tyypillisesti saanut alkunsa ulkonäköasioista tai terveydentilaan liittyvästä huolesta. Valmistuttuani valmentajaksi lähdinkin intoa uhkuen jakamaan tietoa hyvinvointiin liittyen. Ajatukseni oli, kunhan aktiivisuutta lisätään ja ruokavaliosta saatavia kaloreita vähennetään, on painonputoaminen ja hyvä olo taattu. Jo vuoden jälkeen kuitenkin huomasin asioiden olevan huomattavasti monimutkaisempia kuin olin koulutukseni puitteissa saanut ymmärtää ja olin alun perin toivonut. Seuraavaksi haluan kertoa havainnoistani ja oppimistani asioista, jotka toivottavasti jatkossa auttaisivat niin muita valmentajia kuin myös painon kanssa kamppailevia henkilöitä ymmärtämään tilannetta paremmin.

 

 

 

Missä olemme nyt...


Nykyinen kulttuurimme elää kiireen, stressin ja pikavoittojen ympäröimänä. Työmme on vuosi vuodelta passiivisempaa ja stressaavampaa. Olemme kuormittuneempia ja kiireisempiä kuin koskaan aiemmin, samaan aikaan ruokamme on prosessoidumpaa kuin milloinkaan. Käytämme nautintoaineita ja piristeitä, kuten alkoholi, energiajuomat ja sokeri, mutta emme nuku tarpeeksi ja yhä useampi kärsii unen häiriöistä. Monet elävätkin vuosia alipalautuneina ilman riittävää lepoa ja aliravittuina hivenaineiden sekä antioksidanttien puutteesta. Nämä jos mitkä ovat asioita, jotka vaikuttavat monien sairauksien syntyyn, mutta myös paino-ongelmiin. Vuonna 2017 tehdyssä laajassa FinTerveys-tutkimuksessa todettiin, että noin kolme neljäsosaa työikäisistä (30-vuotiaat ja yli) ovat ylipainoisia. Kuitenkin samaisen tutkimuksen FinRavinto 2017- raportissa todetaan, että niin naisten kuin miestenkin energiansaanti jäi alle saantisuosituksien. Niinpä paino-ongelma ei olekaan selitettävissä pelkästään ruoan liiallisella kalorimäärällä, kuten myös omassa työssäni valmentajaurani alkuaikoina olin todennut. Mistä siis oikein on kyse? 

 

 

 

 

1. Laatu

Vaadimme itseltämme ja kehoiltamme enemmän kuin koskaan aiemmin. Samaan aikaan ruoka, jolla itseämme ruokimme, on huonolaatuisempaa kuin milloinkaan. Ruoka, jota syömme, on prosessoidumpaa kuin aiemmin sisältäen säilöntäaineita ja kemikaaleja. Ruokamme on usein myös ravinneköyhää. Silloin ruokavaliosta jää saamatta tärkeät vitamiinit, hivenaineet ja antioksidantit, jotka olisivat tärkeitä elimistön normaalille toiminnalle. Ravinnon, jota syömme, tulisi antaa meille energiaa ja hyvää oloa eikä uuvuttaa. Meidät on aivopesty uskomaan, että pizza tai hampurilainen olisi normaalia jokapäiväistä ruokaa, tai että huonosti nukutun yön voisi korvata energiajuomalla tai usealla kupilla kahvia. Eletään sokerihumalasta toiseen sen mukaan milloin energia alkaa taas hiipumaan ja nautitaan uusi annos sokeria tai muuta nopeaa hiilihydraattia. Monet ovatkin unohtaneet, että ruokavaliomme perusta tulisi olla tuoreissa kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa eikä prosessoiduissa elintarvikkeissa. Usein valmennuksissani menemme valmennettavan kanssa kauppaan ja tutustumme eri ruokien tuoteselosteisiin. On tärkeää tietää mitä suuhunsa laittaa. Oma nyrkkisääntöni tuoteselosteita lukiessa on: jos et tiedä mitä se on, älä syö sitä!

 

2. Aineenvaihdunnan ongelmat

Kuulen monesti asiakkaideni sanovan; että aineenvaihduntani on kokonaan pysähtynyt. Tämä käytännössä tarkoittaa, että olisit kuollut, sillä ilman aineenvaihduntaa ei ole elämää. Aineenvaihdunta ei olekaan mikään yksittäinen kropassa tapahtuva asia vaan iso prosessi. Aineenvaihdunta tarkoittaa yksinkertaisimmillaan vuorottelevaa anaboliaa ja kataboliaa eli rakentavia ja hajottavia toimintoja. Monien aineenvaihdunta on nykypäivänä kuitenkin häiriintynyt ja isoimmat syyt arvelen löytyvän stressistä ja huonosta ravitsemuksellisesta tilasta. Moni asiakkaani on tullut vastaanotolleni painonpudotushaaveissaan ja ilmoittanut syövänsä aivan liikaa. Ruokapäiväkirjaa tarkastellessa kaloreita kertyy sen verran, että tämä kattaa juuri ja juuri perusaineenvaihdunnan toiminnan eli ainoastaan paikallaan makoilun. Tämän ruokavalion noudattamista on voinut jatkua jopa vuosia, jolloin nääntyminen vaikuttaa lisämunuaisiin sekä kilpirauhashormien toimintaan. Yhtälailla pitkään jatkunut stressi esimerkiksi työelämästä johtuen vaikuttaa samalla tavoin lisämunuaiseen. Painonnousun kierre on siis luotu. 

 

3. Unen ja levon puute

Nykypäivän ihminen tinkii unestaan. Unen puute on monellakin tavalla yhteydessä painonnousuun ja siksi nukkuminen ja riittävä lepo ovat olennaisia ajatellen paino-ongelmaa. Unenpuute sekoittaa nälkähormonien toimintaa, joka taas altistaa huonoille valinnoille. Väsyneenä näläntunnetta lisäävän hormonin greliinin tuotanto lisääntyy, kun taas kylläisyyttä tuovan leptiinin tuotanto vähenee. Tämä tarkoittaa, että yhdellä teolla saat kaksi huonoa vaikutusta itsellesi. Unen puutteella on tottakai myös monia muita terveyttä heikentäviä vaikutuksia, ja unen puute vaikuttaa myös suoliston toimintaan ratkaisevasti, ja sitä kautta myös painonpudotukseen. Levon ja palautumisen puute lisää myös stressihormoni kortisolin tuotantoa, jonka vaikutuksia toin esille aiemmassa kohdassa. Tässä tilanteessa liian paljon kovaa liikuntaa sisältävä treeniohjelma vain pahentaa tilannetta ja pääasiallinen tavoite olisi opetella rauhoittumaan. Liikunta on tietenkin tärkeää niin keholle kuin mielelle, mutta lempeä ja kevyt liikunta mielekkäässä muodossa on se mitä elimistö alipalautuneena tarvitsee.

 

4. Pinttyneet asenteet

Me ihmiset olemme selityksien mestareita. Olen urani aikana ehtinyt kuulla jo niin paljon selityksiä erinäisille asioille, miksi ruokavalion noudattaminen ei ole onnistunut tai sovituista liikuntasuorituksista ei ole pidetty kiinni. Selityksien taustalta löytyy kuitenkin yleensä jokin vahva asenne tai uskomus. Tämä on voinut syntyä vanhempiesi ajatusmalleista tai kouluympäristöstä. Näitä on usein hankala itse huomata, ja näin olemme pitkälti omien asenteidemme vietävissä. Niin kauan kuin emme itse ymmärrä mitkä asenteet tai uskomukset meitä ohjailevat, emme oikein osaa tehdä muutoksia niiden osalta. Kierrämme vain samaa kehää vuodesta toiseen. Moni elääkin negatiivisten uskomusten kehällä, joka ruokkii passiivisuutta ja sitä kautta aiheuttaa epäonnistumisia. Kun taas positiivisten uskomusten kehä, ruokkii aktiivisuutta ja ryhtymistä ja tuo onnistumisen tunteita. Kyse onkin omien uskomusten ja asenteiden haastamisesta.

 

5. Suoliston ongelmat

Kaikki sairaudet alkavat suolistosta. Tämän tiesi Hippokrates, länsimaalaisen lääketieteen isä jo noin 2500 vuotta sitten. Suolistomme on terveytemme pohja, ja siten myös vaikuttaa paino-ongelmiin. Ruokamme yksipuolisuus ja niukka kuitujen saanti vaikuttaa suolistoomme negatiivisesti. Laadukkaat ja monipuoliset kuidut ovat suolistomme bakteerien ruokaa ja ilman niitä tilanne suolistossa menee huonoksi. Suolistobakteerit voivatkin vaikuttaa siihen, että pysyvätkö syömämme kalorit sisällä ja varastoidaan rasvoiksi. Suolisto ei käsittele kaikkia ruokia samalla tavoin ja esimerkiksi ruoan sisältämän kuidun määrä vaikuttaa siihen, miten nopeasti verensokeri nousee, joka taas vaikuttaa insuliinin nousuun. Suoliston bakteerien epätasapaino eli dysbioosi voi myös olla taustalla hankalalle paino-ongelmalle. Jos siis olet pitkään kärsinyt suolistoon liittyvistä ongelmista, suosittelen selvittämään asiaa tarkemmin.

 

6. Passiivisuus

Passiivisuutemme on vain lisääntynyt viimeisten vuosien aikana. Emme enää tee ruummillista työtä kuin harvoissa ammateissa. Työmatkatkin on mukava taittaa julkisilla kulkuvälineillä tai omalla autolla. Pitkien työpäivien jälkeen on mukava jäädä sohvalle makoilemaan hyvän ruoan kera ja sen jälkeen kömpiä nukkumaan. Jopa pyörät ovat vaihtuneet katukuvassa näkyviin sähkökäyttöisiin potkulautoihin. Päivä saattaa kyllä sisältää liikuntaa, esimerkiksi tunnin verran kuntosaliharjoittelua. Tämä ei kuitenkaan korvaa koko päivän kestänyttä passiivisuutta, vaikka tietenkin on tyhjää parempi. Suurin vaikutus energiakulutukseen saadaan arjen tekemisellä ja pienillä valinnoilla pitkin päivää. Tiesitkö, että jo se, että valitset seisomisen ja kevyen liikkumisen työpisteesi ääressä täyden istumisen sijaan voi tarkoittaa useiden satojen kalorien lisääntynyttä kulutusta päivittäin. Meidän tulisikin välttää liiallista paikallaoloa, sillä ei kroppaamme ole suunniteltu siihen. Liiallinen passiivisuus vaikuttaa paino-ongelman lisäksi myös tuki- ja liikuntaelinongelmien syntyyn ja erilaisiin kiputiloihin. Pysytään siis liikkeessä ja käytetään jalkojamme!

 

 

 

Siinä muutamia ajatuksiani liittyen painonpudotukseen ja siitä kuinka monia asioita tulisi tässäkin asiassa ottaa huomioon. Kyseessä ei olekaan ihan niin yksinkertaisesta asiasta, kuin kalori sisään, kalori ulos. Tämä ei missään nimessä ole kaiken kattava kirjoitus, mutta sisältää asioita, joihin itse törmään työssäni valmentajana ja hierojana. Monesti asiakkaani alkuun saattavatkin hieman närkästyä jos en annakaan heille eteensä rankkoja ja kuormittavia treeniohjeita tai niukkaakin niukempaa ravintosuunnitelmaa. Omat valmennukseni ovat pitkiä projekteja eivätkä muutamassa kuukaudessa hoidettuja pikadieettejä. Jos asiat ovat olleet vuosia tai kymmeniä vuosia rempallaan, ei niitä korjata ihan hetkessä. Tähän on hyvä jo alkuun asennoitua. Näin ollen muutostyön on jatkuttava myös valmennuksen jälkeen ja tähän yritän valmentajana antaa mahdollisimman hyvät eväät ja näin tehdä itsestäni tarpeettoman asiakkaalleni. 

 

 

Henna Ikonen

Valmentaja (APT)

Koulutettu hieroja (EAT)

Ravintoterapeutti opiskelija

 

 

Lähteet:

Älykäs Suolisto, Michael Mosley

Hormonitasapaino, Kaisa Jaakkola

Nopea aineenvaihdunta, Haylie Pomroy

Miksi nukumme, Matthew Walkers

Kestävä muutos, Mikko Nummenmaa


Sunnuntai, Toukokuu 31, 2020, 07:09 | Ei kommentteja »

 

Seuraavaksi asiaa tyynyistä. Vuosien aikana moni asiakkaani on kääntynyt puoleeni, kun kyse on ollut uuden tyynyn hankinnasta. Oikeanlainen tyyny onkin merkittävässä osassa unenlaatua ja kaularangan hyvinvointia. Jos arvioidaan, että nukumme 8 tuntia yössä, niin noin 5 kiloa painava päämme viettää tyynyllä noin 3000 tuntia vuodessa. Ei ole siis ihan yhdentekevää millaisen tyynyn kanssa vietät vuosittain tämän ajan. Mielestäni tyynyn hankinta on vähintään yhtä tärkeää kuin kunnollisten juoksukenkien valinta. Jos haluat, että kengät tukevat jalkaasi eivätkä aiheuta sinulle ajansaatossa ongelmia, haluat valita kengät ammattilaisen kanssa ja olet valmis panostamaan laatuun. Seuraavaksi kerron omia kokemuksia tyynyistä ja siitä mitä asioita tyynyn hankinnassa tulisi huomioida.  

 

 

Monikin asia vaikuttaa unemme laatuun ja yksi näistä asioista on tyyny. Tämän olen todistanut myös itse. Olen nuoruudessani nukkunut milloin milläkin halvalla ja helposti ostettavalla markettityynyllä ja pitkään ilman ongelmia. Kuitenkin noin 4 vuotta sitten aloin heräillä keskellä yötä niskan jäykkyyteen sekä huomasin aamuisin päänsärkyjen lisääntyneen. Tämä on sitä samaa aikaa, kun purentaongelmani on alkanut ja stressiä on ollut paljon. Vaikka purentaongelmaani alettiin ajan kuluessa hoitamaan, päänsäryt ja niskan ongelmat vain jatkuivat. Opiskelin tällöin vielä hierojaksi ja olin onnekseni kuullut tyyynystä nimeltä Terveystyyny. Sain hankittua tyynyn kouluni kautta ja tästä hetkestä alkaen elämäni muuttui. Ensimmäsiä kertoja pitkiin aikoihin sain nukuttua kunnolla enkä aamuisin heräillyt kamalaan särkyyn ja niskan jäykkyyteen. Vielä 4 vuotta myöhemmin nukun samaisella tyynyllä enkä vaihtaisi tätä mihinkään, tai ehkä korkeintaan uuteen samanlaiseen tyynyyn.

 

Mitä kaikkea huono tyyny voi aiheuttaa? Huonolla tyynyllä nukkuessa pää ja kaularanka voivat olla tuntikausia huonossa asennossa. Tämä voi aiheuttaa rangan nikamien välisten nivelten välilevyongelmia ja nivelsiteiden venymistä. Myös lihasten pituus saattaa muuttua pitkään huonossa asennossa ollessa. Pistely- ja puutumisoireita saattaa myös esiintyä jos kaulanrangan hermojen ulostuloaukot joutuvat paineen alle ääriasennoissa. Huono tyyny ja sen aiheuttama huono asento voi myös ruokkia purentaongelmaa ja sen ylläpysymistä. Lisää purentaongelmista aiemmassa kirjoituksessani linkki. Huono tyyny voi myös aiheuttaa useita turhia heräilyjä ja heikentää unenlaatua, jolloin se vaikuttaa kaikkeen tekemiseemme. Kyseessä ei siis vuosien saatossa ole mikään ihan pikkujuttu. Jos siis toistuvasti heräilet öisin tai aamuisin koet pääsärkyä / niskakipuja, olisi tyynyn päivittämistä hyvä harkita.

 

 

 

Minkälainen tämä Terveystyyny siis on? Kotimainen Duqem-terveystyyny on anatomisesti muotoiltu tyyny, jonka eri osiot on eristetty toisistaan, jolloin tyyny säilyttää muotonsa vuodesta toiseen. Tyyny tukee mallinsa ansiosta kaularankaa sekä päätä ja sopii kyljellään tai selällään nukkuvalle. Materiaalinsa ansiosta tyyny sopii allergikoille ja on konepestävä (jota monetkaan edes kalliit tyynyn eivät ole). Tyyny on säädettävissä, jolloin voit joko poistaa tai lisätä täytettä omien tarpeidesi mukaan (pakkaus sisältää lisävanua). Tyynylle on myös myönnetty 2 vuoden takuu. Jo monia vuosia olen voinut suositella kyseistä tyynyä asiakkailleni, mutta ongelmaksi on tullut tyynyn hankinta. Tyynyä myydään lähinnä heidän omilla nettisivuillaan www.terveystyyny.fi ja muutamien jälleenmyyjien kautta. Nyt vihdoin olemme ottaneet kyseisen tyynyn myyntiin vastaanotollemme, jolloin asiakkaat voivat ostaan tyynyn heti kotiin ja nukkua yönsä vaivattomasti. Vastaanotolta ostettuna tyynyn hinta on 90,00 € ja voin luvata, että se on jokaisen euronsa arvoinen.

 

Seuraavaksi listaan asioita, joita sinun tulisi huomioida kunnollista tyynyä hankkiessa.

 

1. Kunnollinen tyyny tukee päätä ja kaularankaa niin, että kaularanka on luonnollisessa asennossaan rintarangan jatkeena.

 

2. Kyljellään nukkujan olisi hyvä käyttää hieman paksumpaa tyynyä, jolloin kaularangan alueelle tulee enemmän tukea.

 

3. Selällään nukkuvan tyyny voi olla matalampi, mutta kaularangan tuki täytyy silti olla riittävä.

 

4. Vältä vatsallaan nukkumista.

 

5. Tyynyn tulisi vastata mahdollisimman hyvin nukkujan mittoja ja siksi tyynyn valinta on yksilöllinen.

 

6. Tyynyn materiaalin tulisi olla ei-allergisoivaa ja hengittävää. 

 

7. Tyynyn tulisi vastata patjasi kovuutta / pehmeyttä. Mitä pehmeämpi patjasi on, sitä enemmän myös tyynysi siihen uppoutuu.

 

Mikäli kiinnostuit kyseisestä tyynystä ja haluaisit sellaisen meiltä ostaa, olethan meihin yhteydessä tai osta tyyny vastaanottokäynnin ohessa.

 

 

Henna Ikonen

Valmentaja (APT)

Koulutettu hieroja (EAT)

Ravintoterapeutti opiskelija

 

 

Lähteet:

https://selkakanava.fi/hyva-tyyny-tukee-paata-ja-niskaa

https://selkakanava.fi/nain-ehkaiset-purentaongelmista-johtuvaa-niskakipua

 


Sunnuntai, Toukokuu 10, 2020, 17:02 | Ei kommentteja »

Olen aina ollut huono lukemaan fiktiivistä kirjallisuutta. Muistan vielä, kun ala-asteella luokkani tytöt juttelivat keskenään sen ajan luetusta kirjallisuudesta mm. Replica, Animorphs tai Harry Potter. Näitäkin itsekin lueskelin, mutta ikinä ei meinannut mielenkiinto riittää kirjan loppuun saakka. Muistan kuitenkin elävästi kirjan, joka usein sijaitsi huoneessani sänkyni vieressä ja jota usein lueskelin suurella mielenkiinnolla. Se oli kirja kasviksista ja hedelmistä sekä niiden hyvistä vaikutuksista elimistön toimintaan. Kirja oli paksu ja se käsitteli monien sairauksien hoitoa iho-ongelmista sydänvaivoihin ruokavalion tukemana. Noin 13-vuotiaana olisinkin mieluummin lueskellut kyseistä kirjaa ja tehnyt sen annista esityksen kuin väkisin selannut äidinkielen opettajan määräämää pakollista luettavaa fiktiivisen teini-ikäisen tytön kesäloman vietosta. Se ei yksinkertaisesti kiinnostanut. Tänä päivänäkään en käytä aikaani fiktiivisen-kirjallisuuden lukemiseen juuri ollenkaan aikaa. Mielestäni elokuvat ovat sitä varten :)

 

"Koko elämä on yhtä oppimista syntymästä hautaan eikä tiedonjanoa tule sammuttaa"

 

Nyt aikuisiällä ja viime vuosina olen vihdoin löytänyt tuon saman intohimon lukemiseen kuin minulla oli nuorempana tietokirjallisuutta kohtaan. Pitkään olin jumittunut ajatukseen, että opiskelu tulee suorittaa varhaisaikuisuuden kynnyksellä ja tämän jälkeen vain keskitytään työntekoon, oli sitten työ palkitsevaa tai ei. Onneksi kuitenkin olen päässyt tästä ajatusmallista eroon ja ymmärrän, että koko elämä on yhtä oppimista syntymästä hautaan eikä tiedonjanoa tule sammuttaa. 

 

Saan vihdoinkin suoritettua Pirkanmaan urheiluhierojakoulussa suorittamani Hierojan erikoisammattitutkinnon loppuun toukokuun lopulla viimeisen näyttötutkinnon merkeissä. Takaraivossa on jo pitkään jyskyttänyt ajatus uusista opinnosta. Pitkään pohdin osteopatiaopintojen ja ravintoterapeutin koulutuksen välillä. Osteopatiaopintojen kestäessä noin 4 vuotta ja ravintoterapia koulutuksen noin 3,5 vuotta, ei kestossakaan ole suurta eroa. Viimeisen kevään aikana kuitenkin kallistuin ravinto-opintojen puoleen. Miksi? Siitä kerron seuraavaksi.

 

Terveys ja hyvinvointi, ovat asioita, jotka ovat kiinnostaneet minua jo pitkään. Olen jo reilu kaksi vuotta saanut toimia päätoimisena yrittäjänä hyvinvoinnin edistämiseksi, niin hierojana tuki- ja liikuntaelin peräisissä vaivoissa kuin myös valmentajana uuden elämäntavan löytämiseksi. Viime aikoina erityisesti ruokavalio, hormonitoiminta ja suoliston mikrobitasot ovat alkaneet kiinnostaa mm. omien taustatekijöiden vuoksi. Jokin aika sitten minulla todettiin suolistomikrobien epätasapainotila eli dysbioosi sekä ferritiinin eli varastoraudan liian alhaiset tasot. Näiden asioiden johdosta olen kokenut mm. iho-ongelmia, väsymystä, suolisto-ongelmia ja painonnousua. Nämä ovat asioita, joihin en ole saanut apua useista lääkärikäynneitä huolimatta, perus veriarvoni ovat olleet kunnossa ja olen vaikuttanut pirteältä ollakseni sairas. Minussa ei vielä ollut mitään diagnosoitavaa sairautta vaan kyseessä oli "vasta" ja onneksi vasta elimistön epätasapainotila. Onneksi kuitenkin löysin itselleni oikean ammattilaisen. Kyseiset oireet selittyivät vihdoin yhteistyössä oman ravintoterapeuttini kanssa tämän vuoden tammikuussa ja yhteistyö on avannut aivan uuden maailman hyvinvoinnin edistämiselle. Ehkä nyt on viimein usean vuoden fysiologian ja anatomia opintojen jälkeen aika siirtyä välillä uusiin aluevaltauksiin. Lisää ferritiinin puutos-oireita voit lukea TÄÄLTÄ ja suoliston mikrobitasoista TÄÄLTÄ.

 

 

Aloitan Ravintoterapeutin opintoni heti kuukauden päästä kesäkuun alussa. Opiskelun saa kätevästi soviteltua yrittäjyyteen ja opintoja voi tarpeen mukaan suorittaa omaa tahtia, jos tähän on tarve. Osteopatiaopinnot eivät olisi suoneet ihan niin paljon vapauksia ja toisinaan vastaanottotyöskentely olisi voinut olla haastavaa. Tulevat opintoni keskittyvät nimenomaan funktionaalisen lääketieteen näkökantaan, jossa tavoitteena on hyvinvoiva ja tasapainoinen elimistö luonnollisin keinoin. Ravinto, jota syömme, on kehomme polttoaine, jolloin sillä on valtava merkitys mm. suolistomme kuntoon, ja sitä kautta monien sairauksien syntyyn. Uskonkin, että oikein ajoitettuna ravintoterapialla voidaan ennaltaehkäistä tulevia ongelmia ja korjata epätasapainotilaa esimerkiksi burn outin jälkeen. Oikealla ravinnolla voidaan myös tukea tehokasta aineenvaihduntaa sekä hormonitoimintaa ja siten auttaa järkevässä painonpudotuksessa. Mahdollisesti pystyisin hyödyntämään osaamistani myös tuki- ja liikuntaelinvaivoista kärsivien asiakkaideni kohdalla, sillä uskon, että kivunhoidossa ruokavaliolla ja erilaisilla epätasapainotiloilla on suuri vaikutus kipuherkkyyteen. Tulevaisuuden haaveena olisikin yhteistyö yhden tai useamman lääkärin kanssa asiakkaiden hyväksi. Moniammatillisuus on mielestäni liian vähän hyödynnetty voimavara, joka nimenomaan olisi tärkeää monien ongelmien perusteellisessa hoitamisessa.

 

Olenkin oppinut, että ihminen on aivan uskomattoman monimutkainen ja moniulotteinen kokonaisuus. Tämän kaiken ymmärtämiseksi on asioita opiskeltava ja tutkittava monelta eri kannalta eikä ole varaa juurtua vain yhteen näkemykseen liian jyrkästi. Mitään helppoa tietä tähän ei tule löytymään vaan eteneminen on tehtävä askel kerrallaan. Onneksi minulla on vielä aikaa ja nykyään ymmärrän, että ei tässä elämässä koskaan tule valmiiksi. Joten ei paineita siitä!

 

Henna Ikonen

Valmentaja (APT)

Koulutettu hieroja (EAT)

Ravintoterapeutti opiskelijaCopyright (c)2019, All Rights Reserved.