Hiki-Blogi
Ajatuksia laatikon ulkopuolelta

Perjantai, Tammikuu 31, 2020, 19:49

Fascia, lihaskalvo, peitinkalvo... On fasciapalloa, -rautaa ja -rullaa.. Jokainen on varmasti saanut huomata kuinka fasciat ovat saaneet keskustelua paljon osakseen. Moni haluaakin syyttää kipeitä jalkojaan tai aran tuntuista selkäänsä kireistä fascioista - ja voihan se asia oikeasti näinkin olla. Toiset puhuvat muoti-ilmiöstä ja toiset taas vannovat niiden nimeen. Otetaan nyt kuitenkin muutama askel taaksepäin ja tarkastellaan, että mitä ne fasciat nyt oikeastaan ovatkaan...

Jos vielä luulet, että fascia on viime vuosina keksitty asia, olet valitettavasti väärässä. Fascia ei missään nimessä ole mikään tämän vuosikymmenen muoti-ilmiö. Muutama vuosi sitten 1800-luvulla Yhdysvaltalainen lääketieteen ja osteopaattisen lääketieteen tohtori Andrew Taylor Still käytti kirjallisuudessaan ensimmäisenä "fascia release" termiä. Häntä pidetäänkin fasciahoitojen isänä. Kuitenkin merkittävät histologiset tutkimukset tästä aiheesta löytyvät "vasta" noin 50 vuotta myöhemmin. ...ei siis ihan uusi asia :) 

Mutta mitä siis fascia oikeastaan on? Yksinkertaisesti se on sidekudosta, joka yhdistää kaiken toisiinsa, mm. lihakset, luut, sisäelimet ja hermokudoksen. Fascia antaa lihaksille ja kropalle sen muodon. Fascia on se sitkeä osa pihvissäsi, jota et lautasellesi halua. Thomas Myers kuvaa kuuluisassa Anatomy Trains kirjassaan yhtä monista fascialinjoista, pinnallista takalinjaa. Linja ulottuu jalkapohjasta jalkojen takaa selkää pitkin aina otsaan saakka. Ongelma ei siis aina välttämättä ole siellä missä kipu tuntuu vaan jossain muussa kohtaa linjaa. Tutkimusten mukaan fascia sisältää moninkertaisen määrän tuntoreseptoreita lihakseen nähden, tästä voisi siis vetää lyhyen päätelmän, että tuki- ja liikuntaelin kipu todennäköisesti on ennemmin fasciaperäistä kuin lihasperäistä? Oletkin varmasti joskus saattanut kuulla, että vain asiaan perehtyneet pystyvät fascioita käsittelemään. Kuulostaa kyllä kamalan hienolta, mutta ei ihan näinkään... Kaikki, HUOM kaikki kudoskäsittely, jota tehdään ulottuu myös niihin kuuluisiin fascioihin. Esimerkiksi pinnallinen fascia on suoraan kiinni ihossa. Näin ollen kaikki liike, joka kohdistuu ihoon, kohdistuu myös pinnalliseen fasciaan. On mahdotonta eritellä, että mikä käsittely kohdistuu lihakseen ja mikä fasciaan. Tottakai ammattilaisen perehtyneisyys ja koulutustausta takaavat sen, että todella tiedetään miten ongelmakohtia havaitaan, mitä niille kannattaa tehdä ja mihin suuntaan.

 

Tutkimustuloksia on nykypäivänä fascioista paljon ja ainakin yhtä paljon erilaisia hoitomenetelmiä. En kuitenkaan usko, että mikään yksi yksittäinen tekniikka on muita parempi tai tehokkaampi. Se mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi seuraavalla ollenkaan. Jokainen  on oma yksilönsä, joka reagoi omalla tavallaan käsittelyihin. Todellinen ammattilainen on se, joka osaa tunnistaa asiakkaastaan nämä yksilölliset seikat ja osaa tarjota mahdollimman laajasti apua sortumatta liian suppeaan yhden tekniikan ajatusmaailmaan. 

Parhaimmillaan fasciakäsittely antaa laajan vapautuneen tunteen ja olo on rentoutunut vielä pitkään käsittelyn jälkeen. Moni tuntuu yhdistävän kivun osaksi fasciahoitoa, mutta näin se ei todellakaan aina ole. Osa tekniikoista ikävä kyllä ovat hieman kivuliaita, mutta pinnallisen kerroksen käsittely on luultavasti rentouttavinta ikinä! Pääsin itse myös pitkästä (liian pitkästä) hierontapöydälle pinnallisten kerrosten käsittelyyn kurssipäivien merkeissä. Ehkä tämä onkin se todellinen syy niin moniin koulutuksiin ja kursseihin - hieronta! :D 

Henna


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät
Copyright (c)2019, All Rights Reserved.