Hiki-Blogi
Ajatuksia laatikon ulkopuolelta

Sunnuntai, Tammikuu 12, 2020, 21:24

Ihana metsä! Voiko olla parempaa kuin syvään hengittäminen keskellä korpea ja kuunnella vain luonnonääniä silmät kiinni! Tuntea ilman raikkaus keuhkoissa ja tuuli kasvoilla. ...kuinka etuoikeutettuja olemmekaan! Asumme tuhansien järvien ympäröimänä, Euroopan metsäisimmässä maassa. Se on paljon enemmän kuin monella. 

Kuinka paljon terveempiä olisimmekaan jos vierailisimme luonnossa päivittäin tai edes hieman useammin emmekä vain viettäisi aikaamme sisätiloissa tuijottaen tietokoneiden tai kännyköiden sinistä valoa? Olemme ylivirittyneitä ja samaan aikaan väsyneitä. Meillä olisi kaikki mahdollisuudet voida paremmin ja ammentaa voimavaroja luonnosta, mutta miksi olemme niin vieraantuneet siitä kaikesta? Miksi haemme terveyttä purkista tai kuntosalijäsenyyksistä? Tutkimusten mukaan metsässä tai luonnossa oleilu laskee verenpainetta ja stressiä, nostaa mielialaa ja tasapainottaa hermostoa.. ...puhumattakaan siitä kuinka hyvää liikuntaa metsässä kävely ja liikkuminen on! Miten kävisikään verenpainelääkityksen jos päivittäin kävisimme metsäpolulla, entä masennuslääkkeen? Olisiko meillä mahdollisuus nukkua paremmin ja olla vähemmän stressaantuneita, ehkäpä.. Mutta tämä selviää vain kokeilemallla! 

Metsä ja luonto ovat aina olleet minulle osa lapsuutta ja kasvuympäristöä. Olen saanut kiivetä puissa, hyppiä kallioilla, juosta pellolla, soutaa vesillä ja mökkeillä keskellä vihreyttä. Olen saanut elää monin tavoin etuoikeutettua lapsuutta. Uskon tämän olevan asia, miksi edelleen kaipaan luonnon keskelle - koska se on aina ollut osa minua. Liian moni nykyajan lapsista ja nuorista on vieraantunut tästä kaikesta ja se on surullista. Eri urheilulajeja harrastetaan kyllä monta kertaa viikossa, mutta neljän seinän sisällä ilman luonnonvaloa ja paikasta toiseen kuljetaan pitkälti autolla. Samaan aikaan kuskiksi värväytynyt vanhempi miettii milloin itse ehtisi liikkumaan eikä vain toimimaan kuskina... Treenien jälkeen väsynyt lapsi tai nuori palaa autosta sisätiloihin koulutehtävien pariin ja päivästään stressaantunut vanhempi painuu väsyneenä sohvan pohjalle... Tietenkään jokaisen perheen kohdalla näin ei tämä mene, mutta monella silti. Voisiko kuitenkin tärkeämpää olla viettää aikaa perheenä yhdessä liikkuen eikä vain suorittaen arkea sisätiloissa? 

Usein kuulee selitettävän kuinka nykylapset eivät osaa enää liikkua luonnossa ja kuinka aika vietetään vain sisällä pelaten.. Olisikohan syy siinä, ettei nykylapsia ole tähän opetettu? Heillä ei ole ollut tähän ehkä riittävästi esimerkkiä. Onko meistä aikuisista siis tulossa liian aikuisia ja olemme unohtaneet kuinka luonnossa tulee viettää aikaa vielä vanhempana... ehkä olemme. Luonnossa voi tehdä muutakin kuin vain suorittaa ja tehdä ulkotreenejä - siellä olisi hyvä vain olla ja antaa sisäisen lapsen tulla kuorestaan leikkimään. Ehkä me kaikki voisimme olla terveempiä jos tekisimme näin hieman useammin, myös tuleva sukupolvi.

Henna


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät
Copyright (c)2019, All Rights Reserved.