Hiki-Blogi
Ajatuksia laatikon ulkopuolelta

Lauantai, Joulukuu 7, 2019, 18:18

Olemme siitä onnekkaita, että täällä Suomessa meillä on valtavasti mahdollisuuksia opiskella ja kehittää itseämme. Koulutustasomme on korkea ja ihmiset todella haluavat opiskella ja oppia uutta. Terveydenhuollon puolelta löytyy todella paljon eri alojen ammattilaisia niin tuki- ja liikuntaelimistön puolelta kuin sairaalamaailmasta. Tämä on mahtavaa ja joka maassa tämä ei todellakaan ole itsestäänselvyys. Tästä kaikesta huolimatta asiakkaamme / potilaamme ovat hetki hetkeltä enemmän sekaisin: kehen nyt uskoa, kuka on oikeassa ja kenen metodit ovat parhaita jne...? Jatkuvasti kuulee miten eri alojen ihmiset tuovat omaa ajatusmaailmaansa ja parannuskeinoaan esille. He ovat usein myös samoja, jotka arvostelevat jyrkästi muiden näkemystä tai tapaa hoitaa asiakastaan. Onko tämä nyt se oikea tapa?

Me suomalaiset olemme mahtava kansa ...olemme hyviä saunojia, nautimme kesästä täysillä ja arvostamme luontoa. Mutta se missä me emme oikein ole parhaimmillamme on nimittäin yhteispeli. Olemmeko siis edelleen se hissi-kansa, joka kiusaantuu toisen tullessa liian lähelle omaa tonttia? Olemmeko edelleen se kansa, joka pitää kysymistä tai tietämättömyyttä heikkoutena? ..ehkäpä olemme. Nämä asiat ovat ihan OK ja kukin tavallaan, mutta asiakkaan tai potilaan kannalta tämä on perseestä! Katso YLEn video suomalaisuudesta, hissistä ja saunasta TÄÄLTÄ.

Otetaan esimerkki itselle rakkaasta aiheesta nimittäin purentaongelmat. Purentaongelma on siitä haastava, sillä ongelma on hyvin monisyinen. Ihan ensinnäkin potilas tulee tarvitsemaan hammaslääkärin mielipiteen asiaan. Mahdollisesti vuosia kestäneen bruksismin (hampaiden yhteen pureminen) jälkeen hampaiden kuntoa tulee arvioida ja mahdollisen yökiskon teettämistä harkita. Purupintoja ja purentaa myös tarkastellaan. No loppuuko vaivat siihen... enpä usko. Seuraavaksi tarvitaan tuki- ja liikuntaelimistön osaaja, esimerkiksi purentaan erikoistunut hieroja, fysioterapeutti tai osteopaatti. Hän taas arvioi lihaksiston kuntoa ja osaa helpottaa purentalihaksien kireyksiä tehokkaasti ja tutkii leukanivelen toimintaa. Samalla arvioidaan ryhtiä ja kotiläksyksi tulisi saada vinkkejä kropan parempaan käyttöön sekä omatoimiseen lihaksiston käsittelyyn. No, onko nyt homma hoidossa.. tuskin. En ole tavannut vielä yhtäkään purentavaivaista, jolla ei olisi ollut taustalla liian pitkään jatkunutta stressiä ja kuormitusta. Varmasti suurimpia purentaongelman syntyyn vaikuttavia tekijöitä ovat sympaattisenhermoston (pakene/taistele-hermosto) liiallinen toiminta. Tällöin tulisi potilaan saada apua myös näissä asioissa alan ammattilaiselta, kuten psykologi tai stressivalmentaja. Myös vääränlainen ruokavalio voi aiheuttaa elimistölle turhaa stressiä, joten sekin tulisi mahdollisesti kartoittaa ravintoalan ihmisen kanssa. Ehkä nyt vasta voisimme ajatella, että potilas on kohdattu kokonaisvaltaisesti. Mutta toteutuuko tälläinen ikinä... valitettavasti erittäin harvoin. Se on vain fakta, että erittäin harva hiemankaan monimutkaisempi vaiva hoituisi yhden ammattiryhmän tai yhden ihmisen toimesta. Tämä on asia, jota meidän tulisi asiakkaalle painottaa ja pitää lähellä ne alansa parhaat ammattilaiset, joiden kanssa yhteispeli sujuu mutkattomasti. Kaiken keskiössä pitäisi olla aina potilaan / asiakkaan terveys ja hyvinvointi. Ei oma ego tai liian jyrkkä näkemys asioihin. Ei ole yhtä oikeaa näkemystä tai tekniikkaa, joka olisi muita parempi. Asiakasta ei yksinkertaisesti kiinnosta, että kuka nyt tästä porukasta oli eniten oikeassa. Sillä ei ole merkitystä.

Itse olen onneksi ollut siitä onnellisessa asemassa, että jo vuosia olen saanut tehdä yhteistyötä Mehiläisen hammaslääkäri Jussi Virtasen kanssa. Tästä ovat monet asiakkaani olleet erittäin tyytyväisiä. Olemme aina päätyneet asiakkaidemme kanssa lopputulokseen eli hyvä lääkäri, joka todella huomioi potilaansa tarpeet. Tekisin mielelläni yhteistyötä myös monien muiden ammattiryhmien kanssa ja tottakai myös muiden hammaslääkäreiden / hammashoitajien kanssa. Olisi mahtavaa vaihtaa näkemyksiä ja puntaroida asioita eri tulokulmista. Meidän kaikkien olisi tärkeää muistaa se tosiasia, että yhteistyö ei ole koskaan meiltä itseltä pois, päinvastoin!

-Henna-

 

 


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät
Copyright (c)2019, All Rights Reserved.