Hiki-Blogi
Ajatuksia laatikon ulkopuolelta

Lauantai, Marraskuu 30, 2019, 19:45

Sitten asiaa lääkkeistä, ja tarkennettuna särkylääkkeistä. Tämä on aihe, joka on koskettanut ja mietittänyt minua jo apteekkityöni aikana. Enkä nyt todellakaan yritä puhua ketään jättämään määrättyä lääkitystään pois ja kaikista lääkitystä koskevista muutoksista tulee keskustella aina ensin lääkärinsä kanssa. Tekstin aiheena on enemmänkin herätellä ja tuoda esiin hierojan, ex-apteekkityöntekijän ja kivunhoidon ammattilaisen näkökantaa. 

Näin entisen apteekkilaisen silmin me suomalaiset syömme aivan valtavia määriä särkylääkkeitä! Aiheen nosti taas esille Hannu Luomajoen kirjoittama kirja "Liikkeen ja liikekontrollin häiriöt".  Kirjan mukaan noin joka kolmas lääke on määrätty tuki- ja liikuntaelinsairauksiin eli pääsääntöisesti erilaisiin kiputiloihin. Oikeasti, joka KOLMAS! Tähän on kuitenkin vielä huomioitava kipulääkkeet muihin kuin TULE-sairauksiin ja omatoimisesti hankitut vapaankaupan kipulääkkeet. Määrä on vain valtava! Samaisessa kirjassa todetaan vuonna 2014 tehtyyn Austraalialaiseen suureen tutkimukseen pohjaten: "lääkkeistä ei ole juuri mitään hyötyä TULE-sairauksissa"! Varmasti on paljon tutkimuksia, jotka voivat kyseenalaistaa tämänkin tuloksen, mutta jos kuitenkin lähdemme tarkastelemaan tilannetta tämän pohjalta. Voimme tehdä nopean yhteenvedon, että kipulääkkeiden hyöty on minimaalinen, mutta lääkkeiden haitat ovat sitäkin suuremmat. Esimerkiksi tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeiini tai naprokseeni aiheuttavat vatsassa ja ohutsuolessa limanerityksen heikkenemistä, jolloin riskinä on vuotava mahahaava. Sitten on tämä vatsaystävällinen paracetamoli, joka aiheuttaa tuhoa munuaisissa, jolloin monet joutuvat dialyysiin pitkien käyttöaikojen jälkeen.

...ei kuulosta kovin hyvältä diililtä minusta...

Itse olen vahvasti sitä mieltä, että kropan tuntemuksille on aina oma syynsä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että jotain olisi kropassa fyysisesti rikki. Kivun syynä voi olla myös esimerkiksi liiallinen passiivisuus, stressaava elämänvaihe, sopimaton ruokavalio, huono ergonomia töissä tai moni muu asia. Kipu on signaali, joka kertoo, että jotain korjattavaa nykyisessä elämäntilassa olisi. Tämän ääreen olisi hyvä pysähtyä ja miettiä, mistä oma kroppamme haluaa meille viestiä. Jos esimerkiksi sinulla on streesaavan elämäntilanteen vuoksi hampaiden kiristelyä ja tästä johtuvaa päänsärkyä, ei se särkylääke tule muuttamaan tilannettasi. Saat ehkä hetkellisesti tämän viestin kyllä blokattua. Lyhyeen käyttöön särkylääkkeet voivat olla hyvinkin toimivia ja itsekkin kyllä otan lääkkeen jos tähän on tarve, kuten naistenvaivojen hoitoon tai mahdollisen urheiluvamman jälkeen. Nämä ovat kuitenkin tilanteita, jotka ovat hetkellisiä ja kivun syy tiedossa jo etukäteen.

Meidän ihan jokaisen elimistö on aivan uskomattoman monimutkainen psykofyysinen kokonaisuus. Tässä nivoutuvat yhteen niin henkinen kuin fyysinen puoli. Tämä asia konkretisoituu minulle ihan päivittäin omassa työssäni hierojana. Senpä vuoksi jokainen signaali ja viesti omasta kropastamme kannattaa ottaa tosissaan ja pysähtyä kuuntelemaan. Kuuntelu ei kuitenkaan tule onnistumaan jos vain kerta toisensa jälkeen turrutamme itsemme lääkkeillä. Oma kroppamme on ainut paikka, jossa meidän on pakko asua. Se on ainut osoite, josta emme voi muutta pois. Tehdään siis omasta kropastamme paras paikka elää ja olla!

-Henna-


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät

Copyright (c)2019, All Rights Reserved.