Hiki-Blogi
Ajatuksia laatikon ulkopuolelta

Lauantai, Marraskuu 23, 2019, 17:57

Foam rollerin käyttö on levinnyt nopeasti niin urheilijoiden kuin tavallisten kuntoliikkujien käyttöön. Törmäsin äskettäin muutamien alan ammattilaisten julkaisuihin foam rollerin käytön turhuudesta. Julkaisuissa oli esitetty erinäisiä tutkimuksia, joiden mukaan rullaaminen on turhaa, placeboa tai jopa haitallista. Videolla alan ammattilainen esittää parhaan liikkeensä rullalla ja heittää tämän roskikseen...

...kuuluuko sen nyt ihan mennä näin... ? Tosi asia on, että tutkimuksia tulee ja niitä menee. Itse voin rehellisesti sanoa, etten ole tutustunut näiden julkaisijoiden esittämiin tutkimustuloksiin, enkä varmasti tule tutustumaankaan. Melkein jokainen tutkimus joka on tehty, pystytään jollain toisella kumoamaan..

Itse olen ollut jo vuosia tehokkaasti rullaa pyörittävä liikkuja. Voin myös kertoa kaikille, etten olisi vuonna 2016 pystynyt treenaamaan juoksua saatikka juoksemaan kokonaista maratonia, jollen olisi käyttänyt rullaa yhtä aktiivisesti kuin silloin käytin (ennen treeniä ja treenin jälkeen). Kärsin tuolloin juoksijan polven oireista, jotka ovat melko yleisiä paljon juoksua harrastavilla. Lisätietoa juoksijan polvesta. ...ja minulle on ihan sama oliko tämä nyt täysin placeboon pohjaava kokemus, sillä tulokset ne minulle enemmän merkitsevät. 

Olen myös vuosien saatossa opastanut monia asiakkaitani rullan käyttöön - ja tulen jatkossa myös opastamaan! Parhaimpina tuloksina voin kertoa valmennusasiakkaastani, joka alkuun hädin tuskin pystyi lattialta nousemaan, sillä polvet sattuivat. Polvia oli tutkittu ilman selviä tuloksia, mutta lihaksisto oli melkoisen tiukkaa istumatyöläisen tapaan. Hänen kohdallaan jokainen treeni alkoi 10 minuuttia kestävällä rullan käytöllä. Vasta tämän jälkeen alkoi itse treeni. Kuukausia kului ja treenejä päivitettiin. Sitten tuli päivä jolloin sain viestin kännykkääni, asiakkaani maastaveto tulos oli yli 100 kg ja kivut poissa! ..eipä enää ollut ongelmaa lattialta noustessa. Kyllä siinä valmentaja meinasi herkistyä. Tässäkin tapauksessa on ihan saa**nan sama, että pohjautuiko tämä kehitys nyt siihen placeboon.. asiakas oli taas elämänsä kunnossa, innostunut kuntosaliharjoittelusta ja kivuton! Tämä on se asia, jolla minulle on merkitystä. Itse liikunta- ja terveysalan yrittäjänä haluan toimia asiakkaani parhaaksi ja käyttää aikani mahdollisimman yksilöllisten ratkaisujen etsimiseen jokaisen kohdalle. Haluan innostaa ja motivoida, enkä lannistaa. Me Hikiliikkujat hoidamme ihmistä, emme tilastoja tai tutkimuksia!

Loppuun haluan vielä todeta, että rullan väärällä käytöllä on varmasti haitallisia vaikutuksia kudoksiin. Siksi, juuri meidän ammattilaisten tulee opastaa niiden oikeaan ja turvalliseen käyttöön ;) 

-Henna-


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät

Copyright (c)2019, All Rights Reserved.