Hiki-Blogi
Ajatuksia laatikon ulkopuolelta

Keskiviikko, Maaliskuu 25, 2020, 12:55

 

Suomen Yrittäjien mukaan Suomessa on yli 280 000 yritystä. Yritykset työllistävät miljoonia ihmisiä, tuottavat palveluja sekä tuotteita kaikille kansalaisille. Esimerkiksi vuonna 2017 yritykset tilittivät yli 63 miljardia euroa veroja ja veronluonteisia maksuja (lähde). Se on sitä rahaa, jolla kustannetaan terveyspalveluja, koulutusta ja uudistuksia ihan kaikille. Suomen yritykset toimivat siis hyvinvointiyhteiskunnan kivijalkana. Ilman yrityksiä hyvinvointivaltiolta putoaisi pohja. Yrittäjät ovat niitä, joille työ on enemmänkin elämäntapa kuin vain tulonlähde. Yrittäjät ovat niitä, joille vuosiloma tai kiinteä 8 tunnin päivittäinen työaika viidesti viikossa on vieras käsite. Yrittäjät ovat niitä, joille oma visio ja tarve toteuttaa itseään ajaa eteenpäin. Haluamme luoda uutta, elää ja tehdä työtämme omien ehtojemme mukaisesti. Mutta yrittäjät ovat myös niitä, jotka kärsivät eniten jos.. (tekisi mieli sanoa "paska lentää tuulettimeen", mutta en sano..) tilanne menee huonoksi. Ja tilanne on tosiaan mennyt huonoksi koronan vuoksi. Moni yrittäjä elää tilanteessa, jossa tuloja ei tällä hetkellä ole ollenkaan tai erittäin vähän. Kuluja voi sen sijaan on pitkälti samalla tavalla, toisilla jopa tuhansia euroja kuukausittain varsinkin jos tilanteesta huolimatta ei ole saanut helpotusta tilavuokraan. Lainaa voisi ottaa, mutta ennen pitkään myös se tulee maksaa takaisin. Toivon mukaan ahdinkoon kuuluvat yrittäjät saavat pian hakea soviteltua päivärahaa. Se olisi valtava vastaantulo valtiolta ja mielestäni ainut keino välttää koko maan laajuinen katastrofi.

 

Itse olen toiminut päätoimisena yrittäjänä nyt reilu kaksi vuotta. Sivutoimisena yrittäjänä olen toiminut tätä ennen vuodesta 2014 alkaen. Kaikenlaista on tässä ajassa jo nähty ja ylä- ja alamäkiä on koettu. Kuitenkaan varmasti yksikään jopa vuosikausia yrittäjänä toiminut ei ole kohdannut mitään näin lamaannuttavaa ilmiötä kuin korona (edeltävä hieman tämän kaltainen ilmiö taitaa olla 90-luvun lama?). Se on vienut monilta yrittäjiltä mahdollisuuden elannon hankkimiseen, se on seisauttanut melkein kaiken. Pelottavaa onkin ajatella kuinka moni yritys menee konkurssiin tai kuinka moni vain lopettaa yrittäjyyden tämän hetkisen tilanteen vuoksi. Se on asia, joka ei ainoastaan vaikuta kyseisen yrityksen toimintaan vaan moninkertaisena ilmiönä vaikutus heijastuu ihan jokaiseen.

 

"Kaiken tämän ahdingon keskellä tämä voi parhaimmillaan olla hetki itsensä kehittämiselle"

 

Omalla kohdalla työnteko on melkein pysähtynyt seinään. Tennishalli on sulkenut ovensa alustavasti 31.3. asti, mutta epäilen vahvasti etteivät ovet vielä ensi viikolla avaudu. Reilu kuukauden asiakasjonoista siirtyminen melkein tyhjään kalenteriin on aika shokki. Vaikka ei rahallista puolta miettisikään, niin tämä on todella epätodellinen tilanne ihmiselle, jolle paikallaanolo on melkein mahdottomuus. Toistaiseksi pyrin tarjoamaan yhden vastaanottopäivän viikossa korvaavassa toimitilassa akuuteille kipuasiakkailleni, joiden toimintakyky on mahdollisesti eri kivunhoidon menetelmistä kiinni (akupunktioneula, TENS-sähkö, fasciakäsittely). Oma tilanteeni on onneksi siitä hyvä, ettei kiinteitä kuluja ole tällä hetkellä juuri ollenkaan. Tennishallin ollessa kiinni ei vuokraakaan peritä. Isoin kuluerä on YEL-maksut. Kaikesta huolimatta haluaisin kuitenkin ajatella asioita ennenkaikkea positiivisessa mielessä ja uskoa, että pian tästä noustaan uudelleen. Vaikka tilanne onkin tukala antaa se mahdollisuuden ideoida uusia asioita ja pysähtyä miettimään seuraavia siirtoja, kunhan nykyinen tilanne tasoittuu. Kaiken tämän ahdingon keskellä tämä voi parhaimmillaan olla hetki itsensä kehittämiselle. Omalla kohdalla tämä tarkoittaakin useiden ammattikirjojen lukemista, jotka ovat jääneet rästiin työkiireiden alle. Nyt aikaa jää kehonhuoltamiselle ja isojen siivousprojektien hoitamiselle. Vaikka yrittäjyys onkin toisinaan erittäin stressaavaa ja riskinottokykyä koettelevaa, en vaihtaisi päivääkään tästä pois. Tämä on kaikesta huolimatta mahdollistanut oman näköisen elämän elämisen ja antanut merkityksen omalle tekemiselle. Yrittäjyys ei aina ole helppoa, mutta eihän sen kuulunutkaan olla. Me yrittäjät ollemme sisukkaita sieluja ja me emme pienestä lannistu! Niin monen ihanan asiakkaan tsemppi viestit ja soitot ovat olleet nyt kultaakin kalliimpia ja olen niistä ollut niin kiitollinen! Pidetään siis yhtä ja tuetaan kaikki toinen toisiamme, kyllä me selvitään!

Henna

 


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät
Copyright (c)2019, All Rights Reserved.